Hadopi 2

 

Du sitter hemma en tisdagskväll som denna, inser att "Fan, Lady Gaga är inte så pjåkig." och börjar ladda ner hennes låt Pokerface. Plötsligt hör du helikoptrar utanför huset, en man skriker i megafon "Come out with your hands on your head!"

http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/339702-nu-kan-du-bli-avstangd-fran-natet-i-frankrike

Hadopi 2 innebär att man kan bli avstängd från internet i upp till ett år för att ha laddat ner kopieringsskyddat material.

Får mig att undra en sak; Är internet något man kan tämja med censurer och lagar? Är internet en rättighet för alla människor eller ett privilegium tilldelat de rika och lydiga?

 

Som att ta ett barns leksaker med motiveringen "Du lekte med dom fel".
I och med att internet är en så stor del av vår vardag, av världens media, det snabbaste och enklaste sättet att få information på, anser jag att det snarare är en rättighet än ett privilegium. Att frånta någon rätten att få information sådär måste bryta mot de mänskliga rättigheterna. Frånta någon allmän upplysning är som att frånta dom rätten till att få veta. Något. Alls. Dumma jävla fransmän.


Kommentarer
Postat av: Oliver

Visst, det kanske är en rättighet, men det är inte så enkelt.



Det är en rättighet att äta mat också, men du kan inte bara gå in i en affär, och käka det du vill utan att betala.



Jag vet att det inte är samma sak, men faktumet kvarstår att i bägge fallen har människor arbetat för att producera något, har man arbetat ska man ha betalt. Om någon ska få betalt måste någon annan betala.

2009-09-23 @ 22:59:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0